30. 7. 2021

Jak pečovat o baterii

Baterie, její výdrž a životnost. Na diskuzi o těchto tématech narazíme v podstatě na každém rohu, ať už se jedná o baterie mobilních telefonů, automobilů nebo elektrokol. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak o baterie pečovat, aby nám vydržely co nejdéle.

Životnost baterie

Nejjednodušším způsobem, jak přehledně získat povědomí o „zdraví“ baterie, je zjistit počet nabíjecích cyklů. Tento a spoustu dalších údajů ohledně baterie jsou schopni technici zjistit pomocí diagnostiky. Běžně se životnost pohybuje okolo 600 až 1000 nabíjecích cyklů. Je důležité zmínit, že jako jeden cyklus se nepočítá každé připojení nabíječky, ale plné nabití ve výši kapacity. Když tedy baterii nabijeme z 80 % na 100 %, můžeme to tak udělat 5krát a až potom se započítá jeden nabíjecí cyklus. Avšak ani dosažení 1000 cyklů nemusí nutně znamenat, že baterie přestane fungovat. Postupně dochází k mírnému poklesu kapacity, což ve výsledku znamená, že na baterii s větším počtem cyklů jednoduše nedojedeme tak daleko.

Vybít do nuly a znovu nabít?

Těmto poučkám už dávno odzvonilo. V dnešní době moderních akumulátorů je právě časté vybíjení na kritickou úroveň způsob, jak se s baterií rozloučit co nejdříve. Většina z nich dnes využívá články na bázi lithia – lithium-iontové (Li-Ion); lithium-polymerové (Li-Pol) a taky lithium-železo polymerové (LiFePO4). U těchto typů již nenastává jakýkoliv paměťový efekt a častější nabíjení bateriím spíše prospěje.

Nabíjení po každé vyjížďce

Jak je již zmíněno a zdůvodněno výše, častějším nabíjením životnost baterie spíše prodloužíme, než že bychom ji zkracovali. Proto není vůbec od věci kolo nabít, i když jsme ujeli sotva dvacet kilometrů a z kapacity tak moc neubylo.

Skladování přes zimu

V období, kdy kolo odložíme k zimnímu odpočinku, je vhodné myslet na baterii v něm. Doporučujeme akumulátor skladovat nabitý zhruba na 60 % kapacity. Pokud kolo skladujeme ve sklepě nebo zahradním domku, určitě je vhodné baterii z kola vytáhnout a uložit ji na bezpečné místo v bytě, kde nebude vystavena extrémním teplotám a vlhkosti.

Extrémní podmínky

Obecně můžeme říct, že baterie jsou poměrně tepelně choulostivá zařízení. Běžné provozní teploty jsou mezi 10 a 40 stupni Celsia. V případě, kdy na kole vyrazíme v nižších teplotách okolo nuly, se dojezd může výrazně snížit a baterie se vlivem vyššího zatížení více opotřebovává. To logicky vede ke zkrácení životnosti. U kol, které nemají baterii integrovanou v rámu, můžeme využít například neoprenový obal na baterii, který částečně zabrání pronikání chladu k baterii.

 

Chcete mít jistotu, že je na vašem kole vše, jak má být? Nechte si své kolo alespoň jednou ročně zkontrolovat u odborníků. Domluvte si termín prohlídky v některé z našich prodejen.

Trápí vás nižší dojezd? Zjistěte, co všechno může počet ujetých kilometrů ovlivnit, případně co dělat pro to, aby jich bylo co nejvíce, v článku Co ovlivňuje dojezd elektrokola.

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.