22. 7. 2021

Co ovlivňuje dojezd elektrokola?

Co ovlivňuje dojezd elektrokola?

V automobilovém světě většina motoristů porovnává spíše spotřebu paliva na 100 ujetých kilometrů, než jaký má auto dojezd. U elektromotoru je to přesně opačně. Bez ohledu na to, jestli pohání auto nebo nám pomáhá na kole při jízdě do kopce, je právě dojezd jednou z nejdiskutovanějších věcí. Proto se dnes společně podíváme, co všechno může ovlivnit dojezd elektrokola a jak jej případně zvýšit na maximum.

Hlavní faktory

Motor a baterie

Zcela zásadní vliv nejen na dojezd, ale také na celkové jízdní vlastnosti, má bezpochyby použitý druh motoru. Levnější motory bývají méně výkonné a s horší účinností. Proto i jejich dojezd ve spojení se stejnou baterií bude nižší než u dražších a propracovanějších motorů. Ruku v ruce s motorem jde kapacita baterie. Ta se udává ve watt-hodinách (Wh) a obvykle se pohybuje v rozmezí 300-900 Wh. Největší zastoupení na trhu mají baterie s kapacitami 500 Wh a 630 Wh, které při běžné vyjížďce nabízí reálný dojezd okolo 70-100 km. Často se můžeme setkat s tím, že výrobcem udávané hodnoty jsou až neuvěřitelné. V takovém případě je třeba brát na vědomí, že dosažený dojezd je za ideálních podmínek pro dosažení co nejlepších výsledků.

Stupeň asistence

Velkou roli v počtu najetých kilometrů na jedno nabití hraje také jak moc si chceme jízdu ulehčit. Každý výrobce nabízí různé množství úrovní asistence, nicméně zacházení s nimi je stále stejné. Pokud si chceme jízdu v terénu co nejvíce užít, nejlepší volbou bude pravděpodobně maximální stupeň asistence. V takovém případě ale počítejme, že se dojezd sníží klidně i na polovinu. Pro nejlepší dojezd je vhodné režimy přepínat podle aktuálních potřeb, aby nedocházelo k situacím, kdy například při jízdě po rovině zbytečně využíváme maximální přípomoc. Spotřebovaná energie z baterie by se nám mohla mnohem více hodit v náročném stoupání.

Správné řazení

Stejně jako v autě je třeba správně řadit, aby měl motor ideální spotřebu v poměru s výkonem, u elektrokol je tomu velice podobně. V případě, kdy se necháme unést pocitem, že skoro nemusíme šlapat a pojedeme většinu cesty na nejtěžší převod, elektromotor bude muset vynaložit mnohem více energie, čímž se sníží dojezd. K elektrokolům je tedy potřeba přistupovat jako ke klasickým kolům, na kterých kopec na nejtěžší převod zkrátka nevyjedete.

Plynulost

Neustálé zastavování a rozjezdy určitě spotřebě energie moc neprospějí. Předvídání situací a plynulá jízda jsou tak bezpochyby dalšími aspekty, kterými můžeme dojezd o nějaký ten kilometr navýšit.

Výškový profil trasy a náročnost terénu

Nyní už se dostáváme k aspektům, které často nejsme schopni jednoduše ovlivnit. Náročnost terénu a výškový profil je spíše něco, s čím musíme při plánování trasy počítat, než že bychom to jednoduše změnili.

Hmotnost a valivý odpor

Jako první asi každého napadne hmotnost jezdce. Ta má samozřejmě vůbec největší vliv na celkový dojezd kola, ale také není zrovna jednoduché ji snížit. Proto se zaměříme spíše na věci, které s sebou na kole vezeme a mohou být zbytečnou přítěží. Brát si jídlo a pití na celý den, již v dnešní době, kdy každých pár kilometrů máme obchod nebo restauraci, je poměrně zbytečná věc. Středně velký bidon, rozumná svačina a případně nějaká tyčinka je na běžné výlety poměrně dostačující kombinace.

Důležité rovněž je, abychom měli správně nahuštěné pláště. S tím nám můžou i během cesty pomoct kompaktní cyklo hustilky. Mírné podhuštění sice přináší lepší přilnavost k povrchu, zároveň ale dochází k vyšším ztrátám při valení a jízda je tak energeticky náročnější.

Poohlížíte se po elektrokolech? Objevte naši nabídku elektrokol Pells.


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.