22. 9. 2022

Proč se nebát cyklistických treter a jak je vybrat

Baví vás jízda na kole a chtěli byste se posunout o level výše? V tom případě si pořiďte cyklistické tretry. Proč? Protože tím maximálně zefektivníte svou jízdu. Detaily se dozvíte v dnešním článku. Zároveň jsme přidali i pár informací o tom, jak si takové cyklistické tretry vybrat, abyste nalezli ty správné právě pro vás a váš styl jízdy.

 

Proč říct cyklistickým tretrám ano


Jak jsme psali v úvodu – nazutím treter zefektivníte svou jízdu. Jak je to ale možné? Tretry jsou konstruované jinak než běžná sportovní obuv. Mají velmi tuhou podrážku, těsně obepínají nohu, a především jsou díky nášlapným pedálům pevně spojeny s kolem. Díky těmto vlastnostem dochází k maximálně efektivnímu přenosu síly. Zabírat už můžete nejen při pohybu nohou dolů, kdy se opírají do pedálů, ale také při pohybu nahoru.
Správně vybraná tretra vám umožní mít nejlepší možnou polohu vaší nohy na pedálu a zajistí, že vám noha nesklouzne v náročném terénu či nepříznivém počasí. Pojedete rychleji, dosáhnete větších vzdáleností a zároveň se méně unavíte.

 

Jak vybrat správnou tretru


Abyste dosáhli výše uvedených efektů, je potřeba vybrat si správnou tretru pro konkrétní způsob jízdy. Nebojte se – není to nic náročného. Tretry dělíme v základě stejně, jako kola – tedy na silniční a MTB. Dále pak existují tretry rekreační, resp. turistické a taky zimní. Každá z nich má různé vlastnosti, které budou vyhovovat právě vašemu zaměření.

 

Silniční tretry


Jak sám název napovídá, silniční tretry jsou určeny k jízdě na silničním kole. Designovány jsou tedy na překonávání dlouhých vzdáleností ve vysoké rychlosti. To umožňuje jejich maximálně tuhá konstrukce v kombinaci s extrémně tuhou podrážkou. Přenos síly je tak u tohoto typu treter nejefektivnější ze všech. Podrážku mají často vyrobenou z tuhého karbonu, zapínání bývá na suché zipy, přezky, nejčastějším a také nejoblíbenějším způsobem je u silničních treter zapínání pomocí lanek s utahovacími kolečky, u kterých se dá síla utažení regulovat i během jízdy. Kvůli tuhosti této obuvi však nepočítejte s tím, že byste je vychodili jako běžné tenisky – je to bota dělaná na kolo, a kvůli velmi tvrdé konstrukci je chůze v nich značně nepohodlná, takřka nemožná.

MTB tretry


Ideální tretry na horské či krosové kolo. Jsou méně tuhé, stejně tak jejich podrážka je měkčí, ohebnější a zároveň je vybavena hrubším vzorkem. Tyto vlastnosti vám poskytnou dobrou přilnavost v méně dostupném terénu, kdy budete muset sesednout z kola a přenést jej přes překážku či vytlačit do míst, kam se v sedle nedostanete. Pohybu v takovém terénu je přizpůsobena také jejich odolnost – zvládnou kameny, bláto, prach, vodu a celkově hrubší zacházení. Upínání je u MTB treter řešeno stejnými způsoby, jako u silničních treter.

Rekreační či turistické tretry


Jestliže se počítáte spíše mezi rekreační jezdce, toto jsou tretry právě pro vás. Zpevněné jsou jen v oblasti zámků, tedy kufrů, které se přicvakují k pedálům. Jinak je jejich podešev ohebná a zvládnete v nich i menší túru či prohlídku památky – pokud jedete na cyklodovolenou, kde se plánujete čas od času projít, měli byste si s přehledem vystačit jen s touto botou, která vlastně i svým vzhledem připomíná spíše outdoorovou než cyklistickou obuv.

Zimní tretry


Pro profesionály nebo opravdové cyklistické nadšence jsou pak určeny tretry zimní. Ano, jsou zateplené, a tak v nich můžete vyrazit na kolo i v zimě. Kromě dobrých izolačních vlastností mívají vyvýšenou stélku a před chladem tak chrání i vaše kotníky. Pokud není zima až praští, případně pokud se chcete projet na podzim či brzy z jara, doporučujeme použít klasickou tretru, přes kterou si přetáhnete speciální návlek - noha vám jistě zůstane v suchu i v teple.

Správná velikost treter


Pro dosažení nejlepšího efektu je důležité, aby vám tretry perfektně seděly. Nejvýraznější je tento požadavek u silničních treter, kde je přímo nutné, aby co nejpřesněji kopírovaly vaši nohu. Zároveň ale myslete na to, že vám nohy při jízdě budou otékat a při výběru tento faktor berte na vědomí. Naopak u treter rekreačních, kde tolik nedbáte na výkon, je možné sáhnout po pohodlnějším střihu. V žádném případě vám však tretra nesmí při chůzi klouzat z paty – to je důležité při zabírání během pohybu vzhůru – o tento efekt byste totiž přišli.

 

Kompatibilita treter s pedály


Tretry jsou účinné pouze v kombinaci s nášlapnými pedálytvoří spolu jeden celek. Prodávají se však zvlášť, a proto je důležité vybrat si tretry s uchycením (tzv. kufry), které bude kompatibilní s pedály, které budete chtít používat. To poznáte podle počtu otvorů na podrážce.
MTB a rekreační tretry se většinou uchycují na dva šrouby, které jsou polohovatelné, abyste dokázali najít správnou polohu nohy na pedálech. Naopak silniční tretry mají většinou dírky tři a možnosti polohování nejsou tak široké. K dostání jsou také univerzální silniční boty, které disponují oběma způsoby uchycení – výběr je tak jen na vás. Podstatné je si kompatibilitu boty a pedálů vždy ověřit, nejlépe přímo v prodejně, popřípadě na infolince.

 

Doporučení na závěr


Jestliže jezdíte na silničce i na MTB a nechcete si kupovat dvoje tretry (což je ideální řešení), pořiďte si raději MTB tretry – jsou všestrannější a jezdit se s nimi dá dobře i na silničce.
 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.