5. 10. 2022

Příprava kola na podzimní sezonu

Podzimní cyklistika nabízí nejen silné dojmy z jízdy nádherně zbarvenou krajinou za mírného, stále ještě hřejícího slunce. Je proměnlivá v závislosti na počasí a často se stává výzvou pro odvážné. Ti pak čelí zimě, větru, dešti i bahnu. Taková jízda je náročná nejen pro tělo a ducha, ale také pro kolo. Přečtěte si, jak připravit svůj bike na náročnou, ale extrémně vzrušující podzimní jízdu.

 

Co očekávat?

Příjemné, mírné slunce a krásné výhledy. Ano. A taky louže, bláto, mokré listí, vlhko, zimu, námrazu, sníh, štěrk a sůl. Jízda v takových podmínkách zaručuje krom skvělé zábavy také pořádné vlhko. To bude dávat zabrat jak vám, tak vašemu kolu. Zejména pokud se voda dostane do ložisek komponentů. Zmoklé listí zase výrazně klouže, a to především v zatáčkách. Zároveň se na něm špatně brzdí – o námraze ani nemluvě. Koncem podzimu už bývají cesty posypané štěrkem, který rovněž klouže. Nebo solí, která je pro lak, rám i komponenty vašeho kola hotovou katastrofou. Snížená viditelnost už je jen třešničkou na dortu adrenalinového zážitku. Připraveným však štěstí přeje – vybavíte-li kolo několika doplňky a provedete na něm pár úprav, nástrahy podzimu eliminujete a jízdu si užijete naplno.

 


 
Připravte sebe

V první řadě se na podzimní cyklovýlet připravte vy. Kromě dobré fyzičky a pozitivně nastavené mysli budete potřebovat oblečení, které odolá zimě, vlhku i větru a zároveň bude dobře odvádět pot. Nikdy nezapomeňte na funkční prádlo, návleky na ruce i na nohy, voděodolnou větrovku, rukavice a čepici. Rozhodně nepodceňujte nošení helmy – na podzim i v zimě se kvůli nepříznivému počasí a šeru zvyšuje riziko nehody. Jak se obléct na kolo v podzimním období se dozvíte na našem blogu.

 

 

Připravte kolo

Výbavu pro sebe již máte. Teď je konečně na řadě vaše kolo:

Vybavte kolo blatníky
V první řadě je dobré pořídit si blatníky. Jistě. Profi jezdci je neradi vidí a na svá kola přidávají jen zřídkakdy, nicméně praxe je praxe. Správně zvolené blatníky vás ochrání od velkého množství bahna i vody, udrží vás v relativním suchu a vy předejdete nepříjemnému prochladnutí. Blatníky navíc chrání nejen vás, ale také vaše kolo. Důležité jsou jako protekce kluzáků, pouzder i ložisek. Jak vybrat blatník, který je vhodný pro váš styl jízdy a typ vašeho kola se dočtete v tematickém článku na našem blogu.

 

 

Pořiďte si pláště s hrubším vzorkem a snižte v nich tlak
Nejen námraza, ale také bahno, mokré listí a štěrk kloužou. Zvyšte proto přilnavost vašeho kola. Toho dosáhnete dvěma jednoduchými kroky. V první řadě je dobré pořídit si plášť s hrubším vzorkem. Tím zvýšíte tření a vaše kolo nejen lépe přilne k vlhkému povrchu, ale bude se vám také lépe brzdit. Je vhodné třecí plochu zvětšit i plošně. Stačí zmenšit tlak v pláštích, které se díky tomu více spolští. Tím dojde ke zvětšení styčné plochy, a tedy i tření. Sice se tím vaše rychlost mírně sníží, za bezpečnější jízdu to ale rozhodně stojí.

 

 

Přizpůsobte brzdy práci ve vlhkém prostředí
Účinnost brzd závisí mimo jiné na prostředí, do kterého jsou seřízeny. Na podzim je vhodné přizpůsobit je práci za zvýšeného vlhka. Zvládnete to jedním jednoduchým krokem – vyměníte brzdové špalky za měkčí, které ve vlhku pracují lépe než špalky tvrdé. Díky jejich kombinaci spolu s plášti s nižším tlakem a hrubším vzorkem bude vaše kolo v podzimních podmínkách ovladatelnější a lépe zastavitelné.

 

 

Používejte výkonná světla
Tak, jak je na podzim vlhko a zima, tak je na podzim snížená viditelnost. Pokud je slunce schované za mraky, panuje šero, ke kterému se často přidává i mlha. Dny se neustále zkracují a málokdo jede do práce za světla. Pokud nedojíždíte do práce na kole, ale chodíte jezdit až odpoledne, pravděpodobnost, že se budete vracet za tmy je čím dál tím vyšší. Abyste snížili riziko nehody, které úměrně stoupá spolu se sníženou viditelností, je důležité dobře vidět, a především být dobře viděn. Do svého vybavení proto zařaďte oblečení s reflexními prvky, a především výkonná světla, kterými nekompromisně sviťte i přes den.

 

 

Kolo čistěte pravidelně, ideálně po každé jízdě
Je zřejmé, že jízda v tak náročných podmínkách dává vašemu biku pořádně zabrat. Věnujte mu proto dostatečnou péči. Ideální je, když jej po každé jízdě bohaté na bahno a vodu pořádně vyčistíte a promažete. Chápeme, taky se nám po náročném výkonu nechce vzít hadr do ruky a začít bike pečlivě čistit. Jedná se však o nutný krok, který vede k zajištění hladkého fungování komponentů, a tedy i zvýšení bezpečnosti, stejně jako prodloužení životnosti vašeho kola. Od nečistot je nutné očistit nejen rám, ale především kazetu, převodník a řetěz, stejně jako kluzáky vidlice. Po důkladném očištění vhodnými přípravky je nutné promazat komponenty, které to vyžadují. Tedy řetěz a kluzáky vidlice. Jak postupovat při čištění kola a jeho mazání si můžete přečíst na našem blogu.
Kromě vlhka a bahna je na podzim zákeřná především sůl, která trápí zejména silničkáře. V případě jízdy na solí posypaných cestách je umytí kola po jízdě naprostou nutností. Jinak riskujete doslova rozežírání vašeho cyklomazla.

 

 

Nebojte se a vyrazte na cestu
Příprava kola na podzimní sezonu není příliš složitá. Doplníte-li svůj bike o blatníky, kvalitní světla a pláště s hrubším vzorkem, provedete mírnou úpravu tlaku v duších a brzdy přizpůsobíte práci ve vlhkém prostředí, máte svůj stroj připravený k podávání výkonů. Před nasednutím do sedla se nezapomeňte správně obléct, a pak už si jen užívejte romantickou projížďku mezi barevným, padajícím listím, či v extrémních podmínkách kaluží, bahna, mokrého listí a deště či dokonce sněhu. Záleží jen na vás.

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.